Nej till studieavgifter, ja till kvalitetssatsningar

Studentrörelsens motstånd mot studieavgifter är massivt. Utbildningarnas kvalitet blir inte bättre bara för att man börja ta betalt. Istället behövs konkreta åtgärder för att utveckla pedagogiken och se till att utbildningarna blir tillgängliga för fler. 

På kort tid har två politiska studentförbund föreslagit att studieavgifter ska införas för högre utbildning i Sverige. Centerstudenters då tillträdade ordförande Alfred Askeljung var först ut i UNT, även om stämman senare röstade ned förslaget. Han följdes av Moderata Studenter i SvD.

Det är bedrövligt att det fortfarande finns krafter som vill avskaffa den grundläggande principen om att utbildning ska vara avgiftsfri. Samtidigt är det betryggande att det finns så många röster som står upp för att alla som vill utbilda sig också ska få göra det. (Se till exempel: Liberala studenter i UNT, Uppsala studentkår i UNT,  S-studenter i SvD och Gröna studenter i SvD.)

SFS har stått upp för rätten till avgiftsfri utbildning i snart hundra år. Vi trodde att den här debatten var avgjord, men gång på gång kommer förslag på att högskolans problem ska lösas genom att med avgifter styra studenters val av utbildning. Gång på gång avslöjas okunskapen om förslagens konsekvenser.

Först och främst, det är ett obestridligt faktum att studieavgifter missgynnar ekonomiskt utsatta och förstärker snedrekryteringen till högre utbildning utifrån social bakgrund. Det gäller oavsett om det går att skjuta upp kostnaden genom att ta ytterligare studielån. CSN har bekräftat att studenter med studieovan bakgrund är mindre benägna att ta lån för att finansiera studier. Dessutom kan studieavgifter leda till att studenter bara vågar läsa utbildningar som ger högavlönade arbeten.

Dagens höjda studielån innebär att Sverige redan idag närmar sig en ökad individuell studiefinansiering. Med studieavgifter skulle Sverige kunna bli som USA, där studenternas skuldberg har blivit ett statsfinansiellt problem. Internationell erfarenhet visar att mer privat finansiering leder till mindre offentlig finansiering, och att studieavgifter generellt leder till färre studenter.

Sverige behöver ta ett större gemensamt ansvar för höre utbildningen, inte ett mindre. Centerstudenter och Moderata Studenter har rätt i att det finns stora brister när det gäller kvaliteten i den högre utbildningen. Det stämmer att högskolorna är kraftigt underfinansierade. Men lösningen kan orimligen vara att exkludera stora grupper studenter och höja de redan höga trösklarna till högre utbildning. Istället krävs konkreta åtgärder för att höja kvaliteten på framförallt undervisningen. Med nationella satsningar på pedagogik kan högskolan bli tillgänglig för fler än de som redan har goda förutsättningar att klara av en utbildning.

Rebecka Stenkvist, ordförande Sveriges förenade studentkårer (SFS) & Johan Alvfors, vice ordförande Sveriges förenade studentkårer (SFS)

Tidigare inlägg i debatten om studieavgifter:

SFS i DN: http://www.dn.se/debatt/avgifter-slar-ut-studenter-som-inte-kan-ta-stora-lan/

European Students’ Union i DN: http://www.dn.se/debatt/debatten-i-sverige-om-avgifter-skrammer/