Rapport från ESU:s höstmöte i Rumänien

Mellan den 29 november och den 6 december deltog SFS ordförande Caroline Sundberg och SFS internationella kommitté, Komit, på den europeiska studentförbundet ESU:s höstmöte i Cluj-Napopca, Rumänien. Komit består utöver Caroline av Sandra Schriefer, Jakob Allanson och Andre Beinö.

ESU:s har två årsmöten per verksamhetsår, ett på hösten och ett på våren. Höstmötena behandlar framförallt politiska prioriteringar och ställningstaganden, medan vårmötet framförallt behandlar valärenden och organisatoriska frågor. Mötena inleds med kunskapspass och seminarier för att arbeta med propositionerna utifrån medlemskårernas perspektiv.

I Cluj-Napoca diskuterades en strategi för “social dimensioning”, det vi på svenska kallar breddad rekrytering- och deltagande, och ett ställningstagande för “pan-European and proactive solidarity with refugees”. Vi beslutade även om ESU:s verksamhetsplan och budget för 2016 samt godkände en ny kandidatmedlem och en ny stödmedlem.

Överlag är Komit nöjda med de slutgiltiga dokumenten som antogs på mötet. Både strategin och ställningstagandet ligger nära SFS princip- och ställningstaganden fast uppflyttade till en europeisk nivå. ESU kan nu starkare med sina medlemskårer i ryggen driva på att högre utbildning är till för alla, oberoende av var en kommer ifrån och vad ens mål med utbildningen är. Oberoende om du är på flykt, född i en akademikerfamilj eller har en funktionsnedsättning ska högre utbildning vara en plats för dig.

I verksamhetsplanen för 2016 konkretiseras ESU:s strategiska prioriteringar för perioden 2015-2017. Här återfinns bland annat insatser för stärkt representation av underrepresenterade grupper inom utbildningsutbyten, ett bredare samarbete med konceptet Students at risk, utvecklat studentinflytande i transnationella kvalitetssäkringssystem och framskrivandet av en medlemskapsstrategi.

Skillnader mellan SFS fullmäktige och ESU:s beslutsmöte

För ett gäng svenskar som är vana vid att vara på SFS möten kan den europeiska studentrörelsens möten bjuda på en del kulturkrockar…

– Rökning inomhus under mötet? Det är väl helt normalt. Host host!

– Allt yrkande- och motionsskrivande görs under mötet! Till skillnad från ett SFS fullmäktige där motionsförfarandet alltid görs inför mötet för att ha gott om tid att förbereda sig.

– På ESU tas beslut genom “aktiv opposition” istället för “acklamation”. Det betyder att en medlemskår som vill motsätta sig att bifalla ett förslag ska lyfta sina röstkort. Om ingen lyfter sitt röstkort tolkas tystanden till ett bifall av yrkandet.

– Mötena börjar mellan kl 9-10 på morgen och fortgår till cirka kl 01:00 på natten med en koratre paus på förmiddagen, lunch, eftermiddagen (om tid finns) och middag!

– I en del av länderna erkänns inte funktionsnedsättningar, andra har det som en prioritering, issa menar att integrationen av nyanlända är prioriterat, andra vill skapa en säker resa hem. Politikutveckling tillsammans med 45 medlemskårer med olika politiska prioriteringar och synsätt från 38 länder är minst sagt spännande!

Topp tre coolaste personerna på plats

I den europeiska studentrörelsen finns många tunga profiler och duktiga debattörer. Caroline listar sina favoriter från mötet:

Rebecka Stenkvist, ordförande för SFS 2014/2015 som numera är styrelseledamot i ESU. Rebecka spelade en viktig roll i arbetet med strategin för breddad rekrytering och deltagande, hon bidrog även till att skapa en mer demokratisk process när förslaget om strategin skulle behandlas. Har enligt ryktet kallats för en MC-knutte av tidigare ESU-ordföranden Elisabeth Gherke.

Bernadette Auersperg, ordförande för European Deaf Students’ Union som deltog under hela mötet och lärde ESU mer om tillgänglighet. Vissa av oss fick också lära oss kortare fraser på teckenspråk.

Jens Jungblut, PhD Oslo Universitet medverkade i en panel om European higher education area, EHEA:s framtida utmaningar. Jens var även mötesordförande som såg till att alla nya deltagare hade chans att följa med i beslutsprocessen samtidigt som de äldre dinosaurierna (det som på FUM kallas räv) lät de nya få utrymme i plenum.