Skydda studenter mot krig och konflikt!

Skärtorsdagens attentat mot universitetet i Garissa är ett angrepp mot den högre utbildningen i världen. Det är dags för världens länder att anta riktlinjer om att särskilt skydda lärosäten och studenter under oro, krig och konflikt.

På skärtorsdagen attackerade extremistgruppen al-Shabaab ett universitet i staden Garissa i nordöstra Kenya. 147 studenter dödades i attentatet och minst 79 personer skadades innan säkerhetsstyrkorna hann återta kontrollen över lärosätet.   

För oss som är en del av den internationella studentrörelsen har de senaste dagarna fyllts av sorg. Den avskyvärda avrättningen av de oskyldiga studenterna lämnar ingen oberörd och det finns inte ord som nog räcker till för att fördöma dådet.   

Lärosätet som är den enda institutionen för högre utbildning i regionen hade cirka 850 studenter. Med andra ord är det en stor andel av studenterna som har omkommit i attentatet. I dag är lärosätet stängt tills vidare och studenterna kommer att slussas vidare till andra universitet. Ingen vet om och i så fall när lärosätet kan öppna igen.

Attacker som riktar sig mot skolor och universitet är inte ovanliga. Så sent som i december dog 141 människor, de flesta av dem barn, när en annan extremistgrupp attackerade en skola i Pakistan. I november förra året attackerade al-Shabaab också en buss i staden Mandera, 28 personer dog och många av dem var lärare. Den välkända islamistmilisen Boko Haram har till och med ett uttalat mål om att bekämpa västerländsk utbildning.  

Den senaste veckans attack i Kenya är det största attentatet mot ett universitet på länge. Attentatet bör ses som ett angrepp mot den högre utbildningen i världen. En fri och trygg akademi är en viktig del av både demokrati och välfärd. Alla studenter borde kunna känna sig säkra när de utbildar sig. Att 147 studenter avrättas på ett universitet är en stor tragedi och ett bakslag för demokratin och ett öppet samhälle.

Det borde alltid vara prioriterat att skydda skolor och universitet i tider av oro, krig och konflikt. Om det dessutom är känt att det finns ett uttalat hot mot utbildning måste beredskapen vara på högsta nivå. Det internationella nätverket GCPEA, Global Coalition to Protect Education from Attack, har arbetat fram riktlinjer för hur utbildningsinstitutioner ska skyddas. Riktlinjerna säger bland annat att parterna i en konflikt aldrig får äventyra studenters säkerhet eller utbildning. Attentatet i Garissa visar än en gång att världens stater måste erkänna och börja implementera riklinjerna.

Under det europeiska studentförbundet ESU:s generalförsamling 2015 antogs en särskild resolution om riktlinjerna. SFS uppmanar Sverige att aktivt lyfta riktlinjerna i internationella sammanhang. Tillsammans med studentrörelser i hela Europa säger vi: Låt det aldrig hända igen! 

Läs mer om attentatet och universitet i Garissa: http://www.universityworldnews.com/article.php?story=20150403004919317   
Läs mor om GCPEA:s riktlinjer.

Läs ESU:s resolution om riktlinjerna.