12 studentstäder rödlistas i SFS bostadsrapport

endast_kartan_sfs_bostadsrapport_2015

Idag släpper Sveriges förenade studentkårer (SFS) sin årliga bostadsrapport. Bristen på bostäder för studenter är värre än förra året och dubbelt så stor som 2012.

– Det är oacceptabelt att nya studenter runt om i landet kommer att behöva vänta i mer än ett halvår på att få en bostad. Hur ska vi kunna leva ett bra liv och fokusera på våra studier när vi inte ens vet om vi har någonstans att bo? Det är dags att regeringen tillsammans med kommuner, landsting och regioner sätter spaden i, kommenterar SFS ordförande Caroline Sundberg.

I samband med lanseringen av rapporten presenterar SFS tre krav:

  1. Alla studenter ska kunna få en bostad inom en månad.
  2. Hyran får högst motsvara 35 procent av studiemedlet.
  3. Bostäder för studenter ska hålla samma standard och leva upp till samma krav på tillgänglighet som andra bostäder.

Mer information om SFS bostadsrapport
SFS bostadsrapport bygger på en rundringning till studentkårer och bostadsbolag inför höstterminens början. I årets rapport får 12 städer rött ljus med anledning av att nya studenter inte kan räkna med att få en bostad under det närmaste halvåret. I 16 städer kommer nya studenter att kunna få en bostad under sin första termin. På fem orter kan nya studenter känna sig säkra på att få ett boende inom en månad. SFS gröna lista utgörs av Trollhättan, Karlshamn, Skellefteå, Piteå och Örnsköldsvik.

För kommentarer kontakta SFS ordförande Caroline Sundberg
Telefon: 070-545 70 45
E-post: [email protected]

Länk till pressmeddelande om rapporten.

Länk till rapporten.