Rebecka Stenkvist berättar mer om ministermötet i Jerevan

img_4390

Hur kändes det att vara på ett ministermöte?
– Det var en oväntad blandning av professionellt fokus och formella strukturer, samtidigt som det fanns gott om utrymme för dialoger med representanter från alla länders delegationer under pauser och workshops. Nästan alla länder hade studentrepresentanter på plats och vi hade ett stort utbyte under dagarna och kunde hjälpa varandra att påverka våra respektive delegationer genom att hitta bra exempel och argument.

Vad handlade mötet om?
– Mötet handlade om att sätta den fortsatta riktningen för det europeiska samarbetet för högskoleutbildning som brukar kallas för Bologna-processen. Ministermöten hålls vartannat eller vart tredje år och då beslutar länderna gemensamt om mål för de kommande åren.

Vad var det viktigaste som bestämdes?
– Ur vårt perspektiv så var det viktigaste beslutet att godkänna en strategi för social dimension, vilket handlar mycket om breddad rekrytering och förutsättningar för högre studier. I strategin ingår också att länderna ska verka för att det ska vara möjligt för alla studenter i alla länder att ta med sig sina studiemedel vid utlandsstudier. Det är otroligt viktiga frågor för att alla ska ha samma möjlighet både att ta del av en högre utbildning och få möjlighet till utbytesstudier.

Två ytterligare saker skulle jag också vilja nämna, dels att det var en stor diskussion om samarbetets framtid som stärkte bilden av att det är ett prioriterat projekt och att det är dags att se till att alla följer upp och implementerar det som bestämts.

Det nya förslag till riktlinjer för kvalitetssäkring, ESG – European Standards and Guidelines, som tagits fram av Bolognasekretariatet fastställdes också. Det är en viktig del i att främja en diskussion om kvalitet i högre utbildning som lägger större vikt vid ett studentcentrerat lärande. 

Spelade det någon roll att Sverige var med på mötet?
– Det betydde mycket att Sverige skickade sin minister och prioriterade det här mötet. Helen Hellmark Knutsson var mycket aktiv i diskussionerna och gjorde flera välbehövliga och uppskattade inlägg om vikten av en utvecklad och stärkt akademisk frihet där studenternas medverkan är en förutsättning .

Dagarna innan ministermötet valdes du också in i det verkställande utskottet för det europeiska studentförbundet, ESU, hur känner du inför det?
– Det stämmer! ESU hade sitt årsmöte i Jerevan i anslutning till ministermötet. Det känns jättebra att kunna fortsätta påverka studenters situation i ett Europeiskt perspektiv. Det var också ett mycket bra årsmöte där vi bland annat fastställde en strategi för hur organisationen ska bli bättre på att arbeta med frågor om mänskliga rättigheter.