SFS kritiska till att regeringen vill göra undantag från principen om avgiftsfrihet

rebecka_narbild_pressbild

Bestämmelsen innebär att svensk högskoleutbildning ska vara avgiftsfri för alla EU-medborgare och studenter från Schweiz och EES-länder. Bakgrunden till regeringens förslag är att Universitetskanslersämbetet ansett att svenska lärosäten brutit mot lagen när de låtit studenter betala för gemensamma utbildningsprogram som drivs tillsammans med lärosäten i utlandet som i sin tar ut avgifter från studenterna.

– SFS är kritiska till regeringens förslag eftersom det innebär att vad som är en avgift definieras utifrån vem som tar emot pengarna och inte vem som tvingas betala – det vill säga studenten. För SFS är avgiftsfriheten en av de allra viktigaste principerna inom svensk högre utbildning. Det är intresse och kvalifikationer som ska avgöra studieval och inte ekonomiska förutsättningar, säger SFS ordförande Rebecka Stenkvist.

Precis som regeringen tycker SFS att internationalisering är ett kvalitetshöjande och viktigt inslag i högre utbildning. Just därför är det också viktigt att alla studenter får samma möjligheter att skaffa sig en internationell erfarenhet och inte bara de som har råd.

SFS saknar i departementets underlag en mer omfattande analys av vilka konsekvenser som regeringens förslag skulle få på lång sikt och en analys av alternativa möjligheter till lösningar på problemet. SFS vill att frågan utreds mer noga med utgångspunkt att hitta en lösning som inte innebär några kostnader för den enskilda studenten.