SFS lanserar bok med berättelser från sjuka studenter

bild_55

Under fyra månader har SFS samlat in berättelser från studenter som har varit sjuka och farit illa på grund av bristerna i sjukförsäkringen. Under politikerveckan i Almedalen kommer SFS att överlämna boken till utvalda politiker. Här kan du läsa och ladda ned boken.

– Varför kan inte studenter sjuskrivas på deltid som alla andra? Och hur kan vi ha en sjukförsäkring som bara skyddar de som tar ut studiemedel? När politikerna får ta del av berättelserna från studenter som har drabbats kommer de förstå att systemet är helt sjukt! säger SFS nya ordförande Rebecka Stenkvist.     

SFS har fyra krav för att komma tillrätta med problemen i sjukförsäkringen:

  1. Sjukförsäkringen ska kopplas till studier. Studenter ska inte behöva ta studiemedel för att få rätt till en sjukförsäkring.
  2. Studenter ska ha rätt att vara sjukskrivna på deltid.
  3. Ansvaret för studenternas rehabilitering ska bli tydligare.
  4. Studenters karenstid vid sjukdom ska kortas från 30 dagar till 7 dagar. 

Så här berättar Lena, som är en av studenterna som har skickat in en berättelse till boken: 

”Resultatet är inte bara en personlig tragedi för mig. Det innebär att jag inte kan utbilda mig till arbeten som jag skulle kunna utföra även fast jag är sjuk. Förutom den anledningen tvingas jag också bli arbetslös, och att jag kommer ha svårt att hitta ett nytt jobb jag kan utföra. Jag kommer sannolikt bli bidragberoende resten av mitt liv. Jag kommer kosta samhället onödiga pengar, som så många andra. Därefter väntar en mycket pover pension. Mina framtidsutsikter är sannolikt förstörda – inte på grund av min sjukdom, utan på grund av reglerna.”

Du hittar en digital version av boken som bilaga till detta pressutskick.

För mer information om kampanjen #heltsjukt besök www.heltsjukt.se

För mer information:

Clara Berglund 
Vik politisk sekreterare och pressansvarig SFS  
08-54 57 01 13 
[email protected]