SFS Studentbudget 2016 – studenter går back 202 kronor i månaden

sedlar

 Studenter går fortfarande back varje månad och studiemedlet utgörs till största delen av studielån. Det visar Årets studentbudget från Sveriges förenade studentkårer.

SFS studentbudget släpps varje år i februari. Förra årets budget visade på en minskad förlust för studenterna, vilket berodde på att lånedelen i studiemedlet höjdes med cirka 1000 kronor. Årets och förra årets studentbudget visar att studenter har fått det bättre, men att studiemedlet fortfarande inte räcker till att täcka de vardagliga utgifterna.

– En grupp som drabbas extra hårt är studenter med barn. De har ofta högre utgifter och fler oförutsedda kostnader än andra studenter, säger SFS ordförande Caroline Sundberg.


Förra årets höjning av lånedelen i studiemedlet har också ökat studenters skuldbörda vilket påverkar deras ekonomiska situation på sikt. SFS anser att studiemedlet bör utgöras av lika stora delar lån och bidrag eftersom studier till lika stor del är en investering för samhället som för individen.


 – Stora skulder skrämmer bort potentiella studenter från högre utbildning. Det är framförallt personer från studieovana hem som kommer att välja att inte läsa vidare, säger SFS ordförande Caroline Sundberg.

 

Här kan du läsa Årets studentbudget 2016.



Med stöd av Studentkortet, för en bättre studentekonomi.