SFS svarar på PSFU: Ge alla möjlighet till deltidssjukskrivning

img_0094

Det är med blandade känslor Caroline Sundberg lägger remissvaret på postlådan.

– Vi är glada att kommittén vill att ansvaret för studenters rehabilitering ska blir tydligare, men vi hade hoppats att utredningen skulle ha gått längre när det gäller deltidssjukskrivning. Det är jättebra att studenter som har särskilda skäl kommer att kunna sjukskrivas på deltid, men hur blir det med alla andra? Det är orättvist att det ställs högre krav på sjuka studenter än på andra sjuka människor.

Vad skriver ni mer i remissvaret?
– Vi skriver att det är bra att utredningen vill se över antalet karensdagar för studenter. Vårt förslag är att karenstiden bör minskas från 30 till sju dagar för studenter. Vi skriver också att vi välkomnar att ansvaret för studenter rehabilitering ska bli tydligare. Vi efterlyser även lösningar för de studenter som står utan sjukförsäkring.

Vad betyder det att stå utan sjukförsäkring?
– Det har att göra med att sjukförsäkringen är kopplad till att du tar ut studiemedel. De studenter som inte tar ut studiemedel och inte jobbar i tillräckligt hög utsträckning för att få en sjukförsäkring via jobbet står helt utan skydd om de blir sjuka. En tidigare uträkning som SFS har tagit fram visar att det rör sig om cirka 28.000 studenter som saknar sjukförsäkring idag.  

Vad händer nu?
– Nu kommer regeringen att läsa igenom alla remissvar och ta fram ett eget förslag.  SFS kommer att fortsätta arbeta för att det förslag som läggs ska gå längre än utredningens betänkande för att se till att alla studenter får en tryggare tillvaro.

Kommer ni fortsätta driva kampanjen Helt sjukt?
– Vi är väldigt glada att tre av fyra av de krav som vi har drivit i kampanjen nämns i utredningens betänkande. Kampanjen kommer leva vidare ett tag till, men vi kommer inte att arbeta lika utåtriktat med sjukförsäkringsfrågan som förut.

Läs SFS remissvar här!