5 uppmaningar till en ny utbildningsminister!

Två veckor har gått sedan valet och det spekuleras friskt om vad Sveriges nya ministrar kommer heta och vilka partier de kommer representera. Senast klockan 12 idag ska Stefan Löfven träffa talmannen för att berätta hur hans regering ska se ut. På SFS bevakar vi noga vilka politiker som kommer att få det nationella ansvaret för utbildning.

Helst vill vi att det ska finnas en särskild minister med ansvar för högre utbildning, vilket var fallet fram till 2010 när titeln högskole- och forskningsminister togs bort. Vi menar att högre utbildning är en så pass viktig fråga att den kräver ett eget ledarskap. Högskolesektorn omfattar över 50 miljarder kronor i regerings budget och sysselsätter en tredjedel av alla statligt anställda, det är mer än tillräckligt för en egen minister. Om högskolan och grundskolan hamnar i samma portfölj finns också en risk att högskolan hamnar i skymundan.  Men oavsett hur vilken titel vår nya minister kommer ha och vem hen kommer vara vill vi på SFS komma med några goda råd.

1. Stå upp för alla studenters rätt till sjukförsäkring! Det är dags för en ny sjukförsäkring som omfattar alla studenter och som ger studenter rätt till deltidssjukskrivning och god rehabilitering. Dessutom måste antalet karensdagar för studenter minskas. Sjukförsäkringen utreds just nu av den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Som utbildningsminister bör du följa utredningen noga och vara beredd på att försvara studenternas rätt till trygghet.

2. Bjud in till breda överenskommelser! Det är dags att de politiska partierna och högskolesektorn sätter sig vid samma bord för att prata om vilken roll högskolan ska spela, hur utbildning ska bedrivas och hur vi ser på studenten. Med tanke på det osäkra parlamentariska läget blir det än viktigare för dig hitta långsiktiga lösningar som spänner över blockgränserna.

3. Våga satsa på undervisning! Dagens system för tilldelning av resurser gör att våra högskolor och universitet går på knäna. Vi uppmanar dig att skjuta till nya medel och se till att en stor del av resurserna går till undervisning. Genom att utveckla pedagogik och samordna insatser nationellt kan kvaliteten i den högre utbildningen höjas.

4. Se till att alla doktorander får trygga villkor! Att få en anställning vid en högskola eller ett universitet ger en grundläggande trygghet för doktorander. Men för de doktorander som lever på stipendier är verkligheten en annan. Idag har många doktorander svårt att klara sig ekonomiskt och får ingen hjälp från sina lärosäten. Därför hoppas vi att du kommer att sätta alla doktoranders trygghet högt upp på din dagordning i höst!

5. Säkra studentkårernas oberoende! Sedan kårobligatoriet togs bort för fyra år sedan har studenternas inflytande saknat tillräcklig finansiering. Det har bland annat gjort att många studentkårer blivit mer beroende av sina lärosäten, vilket i sin tur har skadat demokratin. Som ny utbildningsminister bör du tillsätta en utredning som tittar på hur studentkårernas oberoende kan säkras i framtiden.