English information

Användarinloggning

Blogginlägg av Jacob Adamowicz

15 november 2018
Eftersom Sveriges riksdag ännu inte accepterat en regering efter valet den 9 september har övergångsregeringen blivit tvungna att lägga en budgetproposition. Detta innebär att propositionen i de allra flesta fall, där med utbildningsområdet, speglar budgeten för 2018. Förra året kommenterade vi budgetpropositionen i ett blogginlägg och skrev även... Läs mer »
31 augusti 2018
Valdagen närmar sig med stormsteg samtidigt som studenterna börjar eller återvänder till sina studier runt om i Sverige. Det har skett stora förändringar för studenter och doktorander under nuvarande mandatperiod; studentbostäder har börjat byggas, stipendiedoktorander har i stort avskaffats och en rad utredningar har satts igång. Nu blickar vi... Läs mer »
23 augusti 2018
Igår släpptes SFS sin bostadsrapport för 2018. Den andra rapporten som jag och SFS kansli tar fram tillsammans med alla studentkårer. Bostadsbristen för studenter är inget nytt och bostadsrapporten har släppts i någon form i mer än 20 år. Den långa historien och att det är valår fick mig att fundera: Vad har egentligen hänt sedan sist... Läs mer »
13 april 2018
Det här är den femte och sista delen av SFS bloggserie om Internationaliseringsutredningen. Läs även de föregående inläggen om uppehållstillstånd, utlandsetablering, internationalisering på hemmaplan och myndighetsspråk. Utredningens rekommendation: Att lärosätena arbetar tillsammans med studentkårer och andra studentorganisationer för att främja... Läs mer »
12 april 2018
Det här är den fjärde delen av SFS bloggserie om Internationaliseringsutredningen. Läs även de föregående inläggen om uppehållstillstånd, utlandsetablering och internationalisering på hemmaplan. Utredningens förslag: Universitet och högskolor ska kunna använda andra språk än svenska. Det här är vi glada för. Alla ska kunna vara med och påverka... Läs mer »
11 april 2018
Det här är den tredje delen av SFS bloggserie om Internationaliseringsutredningen. Läs även de föregående inläggen om uppehållstillstånd och utlandsetablering. Utredningen föreslår: att alla utbildningar ska ha en internationell dimension. Många av utredningens förslag gäller tämligen små förändringar. Men det här förslaget är ambitiöst: Att ge... Läs mer »
10 april 2018
Det här är den andra delen av SFS bloggserie om Internationaliseringsutredningen. Läs det första inlägget här. Utredningens förslag: Att svenska lärosätens möjlighet att etablera sig utomlands ska analyseras, klargöras och vid behov stärkas. Idag är det svårt för lärosäten att etablera verksamhet i andra länder. Lärosäten är myndigheter, och... Läs mer »
09 april 2018
Internationalisering av högre utbildning är en fråga för alla studenter. Många väljer eller funderar på att läsa hela eller delar av en utbildning utomlands, men för vissa känns det steget alltför svårt. I andra länder funderar många på att resa till Sverige för att studera, men det finns väsentliga hinder för att kunna ta steget. Men framförallt... Läs mer »
09 mars 2018
Förra veckan kom äntligen konkreta förslag på hur sjukförsäkringen för studenter kan komma att förbättras i och med att första delbetänkandet av utredningen Tryggare och effektivare studier offentliggjordes. Denna veckan kom sedan beskedet att förslaget om SGI skydd för studenter kommer läggas fram som proposition till riksdagen. Vi har tidigare... Läs mer »
26 oktober 2017
Idag tog regeringen ett viktigt beslut för att göra stipendiedoktoranders situation tryggare. Stipendiedoktorander har länge stått utanför många av de trygghetssystem som gäller för andra doktorander. SFS ser mycket positivt på att regeringen har tagit situationen på allvar. Svensk forsknings omfattning ska inte bygga på att vissa grupper saknar... Läs mer »