Låt öppenhet och tolerans ta oss ur krisen

Sveriges förenade studentkårer (SFS) ser med oro på det politiska läget. I tider som dessa vill vi uppmana till demokrati, öppenhet och tolerans. Att Alliansens budget fick stöd av riksdagen betyder att viktiga satsningar på kvalitet kastas i papperskorgen, samtidigt som nya förslag för fler studentbostäder läggs på bordet.

Vi ser med oro på Sverigedemokraternas inflytande
I förrgår meddelade Sverigedemokraterna att man kommer att fälla alla budgetar som innehåller en generös invandringspolitik. Det var ett besked som väckte starka känslor inom studentrörelsen där demokrati, tolerans och öppenhet alltid har varit ledord. För oss är det självklart att Sverige ska vara ett land där människor som är på flykt alltid ska tas emot. Detsamma gäller människor som vill komma till Sverige för att studera eller utvecklas på andra sätt. Det internationella utbytet är en viktig del av akademin där utländska studenter, doktorander och forskare ses som en tillgång. 

Det finns med andra ord djupa, oöverkomliga skillnader mellan Sverigedemokraternas politik och studentrörelsens värdegrund, vilket har blivit mer tydligt än någonsin under de senaste dagarna. SFS förfasas över att Sverigedemokraterna är riksdagens tredje största parti och tycks få allt mer inflytande. 

Regeringskrisen gör att viktiga satsningar uteblir
Vi ser också med oro på det politiska läget.  Statsminister Stefan Löfven har meddelat att extraval ska hållas i slutet av mars. Det är en extrem situation som kommer att påverka hela landet. Många av de reformer som tidigare utlovades av regeringen kommer inte att bli av. Det gäller till exempel de 125 miljoner som skulle ha satsats på kvalitet inom humaniora och samhällsvetenskapliga samt lärar- och förskollärarutbildningar. Även om satsningen var långt ifrån tillräcklig för att stoppa den stora underfinansieringen, hade det varit ett nödvändigt tillskott som nu försvinner. 

SFS känner också en stor frustration inför vad som kommer att hända med studenternas sjukförsäkring. Regeringen har varit positiv till våra förslag om att studenter ska få möjlighet till deltidssjukskrivning, men vem vet vad som kommer att hända nu? Frågan hanteras sedan fyra år tillbaka den parlamentariska socialförsäkringen, PSFU, men mycket tyder på att de inte kommer att kunna lägga fram något heltäckande förslag. Den uppkomna situationen kan leda till ännu fler fördröjningar samtidigt som nya studenter fortsätter att drabbas av bristerna i sjukförsäkringen varje dag.  

Alliansen satsar mindre på högre utbildning
När det gäller själva budgeten, det vill säga Alliansens budget som kommer att fortsätta gälla, finns inte särskilt många ljusglimtar. Allt som allt satsar Alliansens 517 miljoner mindre än regeringen på utgiftsområdet utbildning och universitetsforskning. Totalt föreslås 10 000 nya utbildningsplatser inom lärar-, sjuksköterske- och barnmorskeutbildningarna.

Alliansens budget innehåller också satsningar på bostäder för studenter. Där sägs bland annat att lärosäten ska få en permanent möjlighet att förmedla bostäder till studenter och att en särskild förhandlare ska se till att fler bostäder för studenter ska kunna byggas på statlig mark. Flera av förslagen är enbart riktade till storstäder, så som en ny tunnelbanestation i Stockholm. Det verkar som att Alliansen inte har förstått att bristen på studentbostäder är en nationell kris som finns så väl i Gävle och Karlskrona som i Stockholm och Göteborg. Det är också allvarligt att Alliansen öppnar för att lätta på tillgänglighets- och bullerkrav.  SFS anser att det är fel att anta att bostäder för studenter kan byggas med lägre standard än andra bostäder. Totalt hoppas Alliansen att satsningarna ska leda till att 20 000 nya studentbostäder byggs till år 2020.   

SFS kommer att följa utvecklingen av det politiska läget. Vi kommer också att granska budgeten ur ett studentperspektiv i takt med att innehållet blir mer detaljerat. Just nu, i ett läge där Sverige befinner sig i en regeringskris, känns det dock märkligt att analysera innehållet på djupare plan. Istället fokuserar vi på att möta den uppkomna situationen med ett ökat engagemang för studenters situation. På så sätt kan vi stå upp både för studenter och akademin och föra en konstruktiv dialog om hur vi uppnår öppenhet och tolerans i samhället.

Rättelse: Denna text har redigerats vad gäller antalet miljoner som satsats på utgiftsområdet och antalet utbildningsplatser.