Rapport från Nordiskt ordförandemöte (NOM) i Helsingfors 4-7 november 2016

 

Nordiskt ordförandemöte (NOM) är ett samarbete mellan nordiska och baltiska nationella studentföreträdare. Caroline Sundberg och Simon Asplund representerade SFS internationella kommitté KOMIT på NOM och de har skrivit en rapport från mötet.

Caroline Sundberg och Simon Asplund

Fredag 4 november

Det är en kylig höstmorgon när delegationen från KOMIT påbörjar sin resa mot vårt östra grannland. Delegationen utgörs av en erfaren men morgontrött Caroline Sundberg, veteran från många tidigare internationella möten, och en nervös men energisk Simon Asplund som gör sin debut i KOMIT.

Väl framme i Helsingfors är vår första destination Eurooppasali/Europasalen, som är ett gemensamt offentligt rum för Europeiska kommissionens representation i Finland samt EU-parlamentets informationskontor.

Vi hälsas välkomna av våra värdar, de två finska nationella studentorganisationerna SYL och SAMOK, och får en efterlängtad lunch. Efter det kör vi igång med helgens första seminarier. Temat är europeiskt påverkansarbete och programmet inleds med korta presentationer från de närvarande organisationerna. Vi presenterar hur SFS arbetar för att påverka beslutsfattare på europeisk nivå. 

 

Det första seminariet inkluderar även en historisk återblick på NOM (Nordiskt ordförandemöte), ett samarbete som pågått i 70 år. När samarbetet inleddes 1946 stod frågor som till exempel internationell mobilitet för studenter, jämförbarhet och validering av utländsk examina på agendan. Vissa frågor tycks förbli aktuella för studentrörelsen.

Efter detta gästades vi av Sirpa Pietkäinen, ledamot i europaparlamentet (s.k. MEP). Av henne fick vi en inblick i EU:s utbildningspolitik. Sirpa Pietkäinen beskrev ett EU där utbildning förvisso omtalas med storslagna formuleringar, men som inte omfattas av större ekonomiska satsningar. Fortfarande står jordbruk för majoriteten av EU:s budget. EU har heller inte lagstagande rätt i utbildningsfrågor, men kan lägga rekommendationer för medlemsländerna.

Efter seminariets slut och incheckning vid vårt hotell följde en utflykt som vi sent kommer glömma. Vi bjöds på middag, presentation och bastu av Finlands statliga spelföretag som är en huvudsponsor till finska studentrörelsen.  Historiskt sett har bastumöten används av finska utrikesministrar som förhandlingsstrategi. Vi kan förstå varför.

Lördag 5 november

Lördagen inleddes med en presentation från ESU (European students’ Union). SFS är medlemmar i ESU som representerar studenter i Europa. Blazhe Todorovski (vice ordförande, ESU) och Liva Vikmane (vice ordförande, ESU) berättade om deras påverkansarbete på europeisk nivå och gav oss en uppdatering i frågor som är relevanta för studenter.

Bland annat fick vi höra om:

  • The New Skills Agenda for Europe
  • European Student Card – en fråga som väckts i Europeiska kommissionen
  • Erasmus+ halvtidsuppföljning
  • Brexit Deal

The New Skills Agenda for Europe är ett förslag som ska samla nationella färdighetsstrategier. Här är viktigt för studentrörelsen att vara aktiva och argumentera för de färdigheter som vi behöver för att kunna vara anställningsbara på lång sikt och inte endast skräddarsydda utbildningar för specifika jobb.

Förslaget om ett europeiskt studentkort har initierats i EU kommissionen och syftar till att underlätta mobilitet och validering för studenter. Men det riskerar också att slå emot studentkårernas ekonomi, kanske framförallt på lokal nivå i Sverige där många kårer samarbetar med Studentkortet eller Mecenat. ESU har uppmanat medlemsorganisationerna att skicka in sina synpunkter i frågan och KOMIT rekommenderar att SFS svarar kritiskt.

Dagen inkluderade också pass om EU-lobbying och påverkansarbete på europeisk nivå. Vi fick träffa representanter från European Youth Forum som berättade hur de arbetade.

Passen avslutades med en workshop, där det bland annat diskuterades sjukförsäkringar bland europeiska studenter och europeiskt studentkort.

Söndag 6 november

Under söndagen hölls det officiella Nordiskt ordförandemöte och på agendan stod bland annat en resolution för ”Intergenerational Justice” och en inledande diskussion för att ta fram ett gemensamt dokument med prioriterade politiska frågor för de nordiska länderna inom ramen för Nordiska ministerrådets arbete. Nästkommande möten ska vi återkomma till diskussionen och förhoppningsvis fatta beslut. Att föra tillbaka NOM till ett större fokus på den nordiska utbildningspolitiken parallellt med nätverkandet kan bli en intressant och givande process!

Nästa möte med NOM är på Island 6-10 april 2017. Föreslaget tema är “Financial Support Systems for Student”. Vi ser fram emot detta och har önskat att vi inför mötet förbereder en resolution som vi kan använda gentemot Nordiska ministerrådet.

På kvällen hölls en middag för att fira 70 år av samarbete inom NOM. Många alumner var på plats och talade varmt om samarbetet genom åren. Detta avslutade också resan för KOMIT den här gången, och nästa morgon bar det hemåt.

NOM-mötet i Helsingfors kom med lärorika seminarier, viktig information och möjligheten att bredda våra nätverk. Vi ser fram emot att använda dessa under ESU:s styrelsemöte i Gdansk (Polen) 28 november – 4 december 2016.

 

Vänliga hälsningar från SFS internationella kommitté, KOMIT

genom Simon Asplund och Caroline Sundberg