English information

Användarinloggning

Den 12 februari 2013

"Studentbostadsindex - verklighetsfrånvänt och oseriöst"

Svensk fastighetsförmedling har återigen släppt sitt ”Studentbostadsindex”, i vilket de redovisar levnads- och boendekostnad på tio undersökta orter. Precis som tidigare år är det en förbryllande läsning där både boende- och levnadskostnader räknas ut på ett underligt sätt. Till exempel redovisas boendekostnaden för både bostads- och hyresrätt, däremot inte för studentbostäder. Studentbostadsföretagen är också mycket kritiska till Svensk fastighetsförmedlings uträkningar, läs mer här.

Svensk fastighetsförmedlings ”Studentbostadsindex” kan lätt misstas för att vara en variant av en studentbudget, men studenternas levnadskostnader uppskattas på ett mycket egendomligt sätt. Till exempel utgår sammanställningen från att studenter enbart köper en lunch, en kaffe och två öl per månad. Det saknas även centrala kostnader som kurslitteratur(!), hemförsäkring, kläder, telefoni, internet, nöjen,  med mera.

Svensk fastighetsförmedlings ”Studentbostadsindex” är verklighetsfrånvänt och oseriöst. Vi hoppas att den inte kommer att användas som en studentbudget, för att visa på studenters ekonomiska situation, något som tyvärr har hänt tidigare år trots att SFS påpekat det olämpliga i detta till journalister.

Vi  släpper SFS Studentbudget 2013 inom några veckor och den är till skillnad "Studenbostadsindex" både tillförlitlig och väletablerad.

Skrivet av:
fd. vice ordförande SFS (2012-2014)

Kommentarer