Oroande att fler studenter upplever hälsobesvär

1493317_10154101749004962_1483297650430744071_o

Är det något särskilt som du reagerar på?
– Det är oroande att andelen studenter som upplever hälsobesvär har ökat. Många av de som upplever hälsobesvär vittnar om att studiesituationen påverkar hälsan negativt och framkallar oro, stress och ångest. Höga prestationskrav och press att jobba vid sidan av sina studier, i kombination med dålig ekonomi, har tillsammans en negativ inverkan på studenters hälsa. Undersökningen visar också att kvinnor mår sämre än män – det är särskilt anmärkningsvärt.

Hur bör man fortsätta arbeta med hälsofrågan?
– Det här är en utveckling som vi måste ta på allvar. Dels måste lärosätena ta sitt ansvar, och dels måste vi få till ett bättre trygghetssystem för studenter. När jag ser dessa resultat som rör hälsobesvär ser jag stora problem med att studenter inte kan anpassa sin studietakt efter sitt mående eller rehabiliteras tillbaka till studier. Undersökningen visar tydligt att vi bör se över studenters sjukförsäkring.


Vilken övergripande slutsats drar ni av resultatet kring studenters ekonomi?
– Undersökningen visar framför allt att studenter fortsätter att vara en ekonomiskt utsatt grupp som lever på marginalen. Trots att studiemedlet höjdes 2015 upplever många studenter sin studieekonomi som dålig. Samtidigt arbetar fler studenter vid sidan av sina studier, vilket kan vara ett tecken på att studiemedlet inte räcker till. Vi på SFS är däremot kritiska till höjning av lånedelen – vi ser hellre höjning av bidragsdelen. Det tror vi kommer att sänka trösklarna och bidra till att fler söker sig till högre utbildning. Höjning av lån gör det motsatta.

Vilken är en annan viktig fråga som lyfts i undersökningen?
– Till en viss utsträckning tyder resultaten på att studiestödet jämnar ut skillnader mellan grupper och rekryterar personer som annars inte hade studerat. Däremot visar undersökningen att studiemedlet inte täcker utgifterna för alla grupper och att studenters ekonomi är knapp. Samtidigt ser andra grupper studiemedel som ett hinder, och då framför allt lånedelen som resulterar i skuldsättning. För SFS är det viktigt att skapa bra förutsättningar för studier. Att påbörja, tillgodogöra sig och avsluta högre studier ska vara en möjlighet för alla, oavsett bakgrund.
 

Tidigare i veckan medverkade du i en panel* i samband med släppet av rapporten. Vad tar du med dig från den diskussionen?
– Framför allt att studentrörelsen inte ensamt skriver under på att sjukförsäkringssystemet behöver en förändring för att fler ska kunna påbörja, genomföra och slutföra en utbildning på eftergymnasial nivå. Om högre utbildning ska vara möjlig för alla krävs det ett välfungerande trygghetssystem för studenter. Ett system som även ser till att studenter inte behöver jobba under den tiden som i schemat benämns som egenstudier för att få ekonomin att gå ihop. Det diskuterades även att antalet studenter som får ekonomiskt stöd från anhöriga har minskat, vilket har försatt somliga studenter i en ekonomisk knipa. Vi tycker att det inte ska behöva finnas ett behov av ekonomiskt stöd från anhöriga från första början. Studiemedlets syfte är att främja rekrytering och höja deltagandet. Där verkade vi vara överens.

Undersökningen är en del av ett regeringsuppdrag och genomfördes för första gången 2007. Läs ”Studerandes sociala och ekonomiska situation 2015” här.


 * I panelen medverkade
 Roger Mörtvik från Utbildningsdepartementet, CSN:s tillförordnade generaldirektör Christina Forsberg, Kristin Öster från SACO studentråd och SFS ordförande Caroline Sundberg.