SFS söker tre “Inkluderingsfunktionärer” till SFS Fullmäktige

Inkluderingsfunktionärernas arbetsbeskrivning:

  • Uppmuntra inkluderingsmetoder som på olika sätt skapar ett tryggt och inkluderande SFSFUM – för alla. Alla delegater på fullmäktige har ett eget ansvar att bidra till ett inkluderande möte. Inkluderingsfunktionärernas uppdrag är snarare att uppmuntra att inkluderande och jämställda metoder upprätthålls under hela mötet.

  • Bevaka mötet och vid behov påminna om metoder som främjar ett inkluderande möte. Inkluderingsfunktionärernas roll är att komma med konstruktiva metoder till förändring om de noterar när någon eller några exkluderas. Ett exempel är att granska talartiden för att uppmuntra underrepresenterade att ta plats i talarlistan.
  • Vara stöd till deltagarna på SFSFUM. Deltagarna ska kunna vända sig till inkluderingsfunktionärerna om det uppstår någon form av särbehandling, negativitet eller kränkning. Allra helst ska mötet ske i fysisk form, men stöttningen kan även förekomma på sociala medier. Inkluderingsfunktionärernas uppgift är då att lyssna och stötta berörd individ. Vid en krissituation tillämpas krishanteringsplanen.

 

Efter SFSFUM16 förväntas inkluderingsfunktionärerna lämna en rapport om mötet till styrelsen. Rapporten syftar till att finna utvecklingsområden till nästa fullmäktige, men är även tänkt att lägga grunden till en preliminär utvecklingsprocess av en likabehandlingsplan för SFS hela verksamhet. Likaså kommer arbetet till att följas upp genom den generella utvärderingen av fullmäktige, med en analys av den totala talarstatistiken under SFSFUM16. Detta för att se om det finns någon förändring i vem och hur ofta deltagare tar plats i talarstolen, om mötet upplevdes som inkluderande eller ej och vad som kan bli bättre.

Det går bra att nominera vem som helst som inte redan har en funktion under SFSFUM 2016. Personerna behöver inte ha någon erfarenhet från kårvärlden, men det är bra om de som söker eller nomineras har erfarenhet från årsmöten. Stor vikt läggs vid personernas tidigare erfarenheter med att arbeta med inkluderande och jämställda möten.

SFS står för resan till SFSFUM, samt kost och logi och ett symboliskt arvode om 500 kronor per dag.

Vill du vara inkluderingsfunktionär under SFSFUM eller känner du någon som du tror skulle passa bra för uppdraget?

Kontakta Nike Hansen via [email protected] och berätta lite kort om dig själv eller den du vill nominera och varför du tror att du eller den du nominerar skulle passa bra på uppdraget. Senast fredagen 6 maj behöver vi din nominering.