Vissa studenter kan få rätt till deltidssjukskrivning

blandat_pol_heltsjukt

Studenter har länge behövt välja mellan att sjukskrivas på heltid trots att de kan och vill studera eller fortsätta studera heltid fastän de inte mår bra. Reglerna har även gjort att många studenter tvingats hoppa av sina utbildningar. Men nu kan det bli ändring på det, i alla fall när särskilda skäl föreligger. Till exempel kan det handla om studenter som har långvariga sjukdomar. Det meddelade den parlamentariska socialförsäkringsutredningen på måndagen.

– Det här är ett steg i rätt riktning som kommer betyda mycket för en grupp studenter som har haft det mycket svårt. Nu gäller det att regeringen ser till att utredningens förslag genomförs så snart som möjligt! Vi anser däremot att inga särskilda skäl bör gälla för studenters sjukskrivning. Vi borde kunna vara sjukskrivna på deltid av precis samma skäl som alla andra, kommenterar Rebecka Stenkvist ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Utredningen anser också att lärosätenas ansvar för studenters rehabilitering ska bli tydligare, vilket är ett krav som SFS har drivit. I slutbetänkandet sägs också att antalet karensdagar vid sjukdom bör ses över. SFS förslag är att karenstiden ska förkortas från 30 till 7 dagar. Däremot föreslår utredningen inga förändringar när det gäller sjukförsäkringens koppling till studiemedlet.

Rebecka Stenkvist vill särskilt tacka alla studentkårer runt om i landet samt andra organisationer och personer som har engagerat sig i kampanjen #heltsjukt:

– Vi är många som har kämpat så oerhört länge för att studenter ska kunna sjukskrivas på deltid. Dagens besked är ett litet steg mot en tryggare tillvaro för landets studenter. Tack till alla er som har kämpat tillsammans med oss!

Mer om den parlamentariska socialförsäkringsutredningenDen parlamentariska socialförsäkringsutredningen, PSFU, tillsattes 2010 för att se över de svenska socialförsäkringarna. En del i uppdraget har varit att se över studenternas sociala skyddsnät. Utredningen som har fått ett förlängt uppdrag vid två tillfällen redovisade sina förslag den 2 mars.